Använd raka puckar och undvik onödiga missförstånd. Det menar Vardagssnack UF som föreläser om kränkningar, språkbruk och självkänsla.

- Vi vill inte att andra ska behöva uppleva det som vi har upplevt, säger Lovisa Österberg.

Vardagssnack UF grundades under höstterminen 2020 som en del av kursen Entreprenörskap på Sveriges Ridgymnasium. Företaget består av Lovisa Österberg som är ekonomichef, Ingrid Ravik som är kommunikationsansvarig, Ebba Konradsson som är VD och Alva Stålfors-Korsar som är marknadsansvarig.

- Vi kompletterar varandra i rollerna genom våra olika historier och tidigare erfarenheter, säger Alva.


Erfarenhet av kränkningar
Bakom idén till Vardagssnack UF står Ebba.

- Jag blev intervjuad för en artikel när jag gick i ettan om en olycka jag varit med om och vad som hände i mitt liv efter det. Skribenten tyckte att jag borde börja föreläsa och där föddes idén som sedan låg och grodde i två år.

Ebba tog kontakt med klasskamraterna Lovisa och Alva som hjälpte till att bygga vidare på idén och sedan värvades Ingrid. Alla har tidigare erfarenheter av kränkningar.

- De flesta av oss har gått till psykolog för att vi har mått så pass dåligt av skitsnack, ryktesspridningar och annat. Vi hoppas nu hjälpa andra, säger Alva.


Lugn i själen
Vardagssnack UF har gjort såväl digitala som fysiska föreläsningar och responsen har varit mycket positiv. Under våren är de inbokade att föreläsa för elever och lärare på Sveriges Ridgymnasium i Varberg.

- Vi pratar från hjärtat och vår föreläsning är baserad på våra tidigare erfarenheter. Det är inte bara en massa siffror och statistik utan vi har utgått från vad vi skulle vilja höra och uppenbarligen går det hem, säger Ingrid.

Och det är inte bara publiken som drar nytta av föreläsningen.

- Det här projektet har gett oss så mycket. Det har liksom blivit ett lugn i själen, säger Ebba.

”Brinner för att skapa en förändring”
Gruppen har jobbat hårt tillsammans och träffats minst en gång i veckan sedan kursen drog igång.

- Det har varit jätteroligt och givande sedan dag ett. Det är inte bara en kurs i mängden utan det här är någonting som vi brinner för. Såklart så måste man plugga matte och så också, men jag brinner inte för matte så som jag brinner för att skapa en förändring i unga människors liv, säger Alva.

Ebba instämmer.

- Entreprenörskap är superkul och det är som att driva ett riktigt företag. Det handlar inte bara om att få ett godkänt betyg.

Även Ingrid och Lovisa håller med.

- Den här kursen har varit så givande och utvecklande. Inte bara mår vi bättre själva utan vi har också fått viktiga kunskaper inför framtiden som att stå och prata inför publik.

 

Text: Annelie Adamsdotter