Våra skolor - Sveriges Ridgymnasium

Fyra skolor, spännande möjligheter


Egna anläggningar / Boende i närheten / Lätt att pendla / Välj skolhäst eller egen häst / Yrkesexamen / Högskoleförberedande / Ansökningskod NBHAT /

Gymnasieutbildning utöver det vanliga

På SRG genomsyras utbildningen av tre starka ledord; Kvalitet, Delaktighet och Glädje.

På våra skolor lär alla känna alla och vi strävar alltid efter att skapa en så trygg och trivsam miljö som möjligt för våra elever. På våra anläggningar finns både stall och undervisningslokaler, och hästarna såklart, våra gemensamma glädjespridare.

Yrkesexamen och högskolebehörighet

Med en yrkesexamen från oss förbereds du för arbetslivet i en bransch med många möjligheter. Oavsett vad du vill arbeta med får du med dig värdefulla färdigheter.

Vill du ha högskolebehörighet kan du läsa kurser för både grundläggande och särskild högskolebehörighet till många olika utbildningsområden.

Skolhäst i utbildningen

Du får tillfälle att träffa många olika typer av hästar när du pluggar hos oss. För att ge alla elever de bästa förutsättningarna, har vi olika typer av skolhästar att rida i undervisningen, anpassade efter din erfarenhet på hästryggen.

Har du en egen häst, som kan passa som din skolhäst, så finns det möjlighet att ta med den. Hästen får kostnadsfritt en egen box.

Sveriges Ridgymnasium

Varför välja ett ridgymnasium

I stallet och med hästarna övar du på att samarbeta, ta ansvar och lösa problem – viktiga egenskaper för framtida ledare

Vill du ha ridning och hästkunskap på skolschemat? På Sveriges Ridgymnasium går du på ett Naturbruksprogram med inriktning Hästhållning. Våra olika profiler ger dig möjlighet att fokusera på praktiska och teoretiska kurser – och/eller att läsa kurser som ger högskolebehörighet.

Du får möjlighet att både utveckla ditt intresse för hästar och få en bred gymnasieutbildning. På en skoldag kan du ha både lektioner i ridning, matematik och idrott.

Hur går det efter utbildningen

Våra elever lyckas väl! Sveriges Ridgymnasium har en högre andel elever som tar yrkesexamen och en högre andel elever som har högskolebehörighet än rikssnittet för Naturbruksprogrammet. Allt enligt Skolverkets statistik.

Våra tidigare elever arbetar och studerar inom väldigt olika områden. Flera arbetar med hästar på olika sätt i Sverige eller ute i Europa, medan andra har läst till lärare, jurister, ekonomer med mera. Många läser även vidare inom häst- och djurbranschen. Bland annat till hippolog, ridlärare, beridare eller djursjukskötare.

Du kan läsa din utbildning som lärling

Som lärling läser du hela Naturbruksprogrammet, precis som eleverna på alla våra skolor, men en stor del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Det kan vara på en ridskola, i ett utbildningsstall eller liknande. Att vara lärling ger stora möjligheter till praktisk övning men ställer också krav på eget ansvar.

Det är möjligt att vara lärling redan från åk 1, men utifrån våra erfarenheter så rekommenderar vi ofta eleven att bli lärling från åk 2 eller  åk 3. Du kan själv önska en lärlingsplats att vara på, men både plats och handledare måste godkännas av skolan.

Läs mer

APL

APL (arbetsplatsförlagt lärande) ger möjlighet att träna dina färdigheter på arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningen. Du går bredvid en godkänd handledare och tar del av det dagliga arbetet.

APL-perioderna ger dig möjlighet att prova olika delar av hästbranschen, att träna och utvecklas i ditt yrkeskunnande. Du blir en del av en yrkesgemenskap och skapar goda kontakter inför framtida jobb.

Läs mer

 

Det är alltid roligt att gå till skolan, lärarna är bra och bryr sig om ens bästa. Jag får lära sig mycket om hästar, utvecklas väldigt bra i ridning med bra ridlärare som hjälper till med allt
Joline, elev åk 1

Fakta om Sveriges Ridgymnasium

 

Sveriges Ridgymnasium har fyra skolor i Sverige: Svedala, Flyinge, Varberg och Kungsbacka

Totalt ca 350 elever fördelat på fyra skolor

Varje skola har en engagerad rektor samt att vi har tre skolchefer, med olika ansvarsområden, som stöd

40,6 lärare

61,1% Lärare med högskoleexamen

4,4 Lärare med specialpedagogisk högskoleexamen

8,3 elever per lärare

91,8% Lärare med tillsvidare anställning

Läs om varför våra elever valde Sveriges Ridgymnasium