Freja Mc Dowell började i gymnasiet 2009 och var med i den första årgången elever på Sveriges Ridgymnasium vid Bökeberg Gård & Arena i Svedala. Hon tog studenten 2012 och började direkt att studera juridik på Lunds Universitet.

Varför just juridikstudier?
- Jag hade funderat på att läsa vidare efter studenten och det kändes bra att välja att studera juridik, svarar Freja. Jag var bara 17 år när jag tog studenten och min plan var först att testa att läsa på universitet, men jag körde på i fem år i ett sträck. Jag var i Denver, Colorado i sex månader som utbytesstudent under den tiden.

Freja med sin egna häst som hon använde i utbildningen som skolhäst.

Freja med sin egna häst som hon använde i utbildningen som skolhäst.

Hästjuridik
- Efter min juristexamen 2017, arbetade jag på en mindre byrå med specialisering mot hästjuridik, säger Freja. Jag arbetade med tvister vid köp och försäljning, även förebyggande med köpeavtal. Det var en fördel att vara insatt i hästbranschen, att ha förståelse för kunden och kunna tolka exempelvis veterinärintyg. Vid ett tillfälle var jag på SRG Flyinge och föreläste om hästjuridik i årskurs 3.
Sedan augusti 2019 arbetar jag på ”Familjens jurist”, med allt från dödsfalls- till livstidsjuridik.

Vilka delar av din gymnasieutbildning har du haft nytta av?
- Jag hade nytta av hela biten med hästarna när jag arbetade med hästjuridik, säger Freja. Jag var inte skoltrött efter gymnasiet, det var en bra mix med praktiska och teoretiska ämnen, därför kunde jag läsa vidare direkt. Skolan hade ett bra upplägg med de akademiska ämnena som gav mig behörighet till högskolan.

Freja på tävling med  SRG:s skolhäst Vision.

Freja på tävling med SRG:s skolhäst Vision.

Första årskullen på en helt ny skola
- Det tog så klart ett litet tag att hitta rutiner och komma in i dessa, det var många olika viljor, men det fungerade bra, säger Freja. Jag bodde på Bökebergs Gård & Arena de sista två åren då jag hade med mig egen häst i verksamheten. Det var en härlig sammanhållning bland oss elever, vi är ett stort gäng som fortfarande har kontakt.

Utlands APL via stipendium från Erasmus+
- Jag var i Holland på Stal Heijligers tillsammans med en elev från skolan i Varberg. Det var en upplevelse, man fick bland många andra saker lära sig att ta ansvar. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle jobba med hästar efter studenten, men blev lite sugen efter min APL i Holland. Trots det valde jag den akademiska vägen till sist, säger Freja.

Freja Mc Dowell

Freja Mc Dowell

Rekommenderar du din gymnasieutbildning till andra ungdomar?
- Absolut, du har valmöjligheter om du studerar på SRG. Hästarna var viktiga för mig, samtidigt som både mina föräldrar och jag själv, ville att jag skulle ha möjligheten att kunna läsa vidare efter gymnasiet, säger Freja.

- Vi hade bra tränare på skolan och tillfällen till mycket träning, vilket gjorde att man utvecklade sin personliga ridning. Det fanns också möjlighet till att rida extra om skolhästarna behövde motioneras.