- Jag har haft mer eller mindre nytta av allt jag lärde mig på gymnasiet, varje del har hjälpt mig till att komma dit jag är idag, säger Erika Zingmark. Hon växte upp i Älvdalen i Dalarna och tog studenten från SRG Varberg 2013.

Bild: Erika på sin Fly under en tävling i Holland, hon hade Fly som egenägd skolhäst under gymnasieåren.

- Sista terminen innan studenten flyttade jag till Holland, jag fick jobb under en utlandspraktik som SRG ordnat på Stall Marten Gunnarsson. Jag åkte tillbaka till Sverige för att ta studenten och stannade sedan i Holland under ett år, berättar Erika.

- Efter att ha arbetat utomlands med hästar, läste jag till sjuksköterska på Högskolan i Halmstad. Nu arbetar jag som sjuksköterska på PIVA, psykiatriska intensivvårdsavdelningen i Halmstad, samtidigt som jag pluggar till specialistsjuksköterska inom psykiatri på distans via Linnéuniversitetet i Växjö, säger Erika.

 

Hästar kombinerat med utbildning
- Det är gymnasietiden som la grunden för den jag är idag, säger Erika.
- Utan hästarna i mitt liv, kombinerat med utbildning, hade jag inte kunnat bli en trygg ledare med den empati och sympati som mitt yrke kräver. Att vara med hästarna är inte så stor skillnad från våra psykiskt sjuka patienter som ibland har svårt att uttrycka sig med ord, då måste man utveckla en annan slags intuition.

- Jag rider fortfarande, dock andras hästar, då och då när tiden finns. Jag finner det fortfarande väldigt rogivande och terapeutiskt att vara omkring hästar, även om det inte är det jag valde att arbeta med.

Erika och Fly under en hopplektion på SRG Varberg. Fly såldes senare till Los Angeles, USA, som hunter-häst.

Erika och Fly under en hopplektion på SRG Varberg. Fly såldes senare till Los Angeles, USA, som hunter-häst.

Rekommenderar du din utbildning till andra?- Absolut! Få saker utvecklar ens självständighet och ledarskap inför kommande yrkesliv, som hästarna och ridsporten i kombination med studier, säger Erika.

- Önskar bara att jag haft en elcykel när jag bodde i Varberg. Det blåste alltid motvind och det blev en hel del cyklande mellan stallet, skolan, affären och hemmet för en som flyttat hemifrån, säger Erika med ett leende.