Moa Ek bor i Svedala och tog studenten från SRG Bökeberg 2020. Här berättar Moa om sitt yrke som amatörjockey.

Bild: Elina Björklund


- Jag arbetar hos proffstränaren Peter Jardby i Trelleborg. Här har jag jobbat i ett par månader och jag stormtrivs verkligen! Jag gör både vanliga stallsysslor samt rider en del hästar.

- Från början höll jag på med både dressyr och hoppning och det var därför jag sökte mig till SRG. Under min praktik i årskurs 1 så fick jag vara i ett galoppstall inne på Jägersro och jag fastnade för sporten direkt.

Träning på Jägersro med "A Certain Romance". Bild: Linda Ek.

Träning på Jägersro med "A Certain Romance". Bild: Linda Ek.

Galopp på fritiden
- Efter min praktiktid fortsatte jag att åka till stallet på Jägersro för att rida galopphästarna och hjälpa till på tävlingsdagarna. Det var även här jag stötte på en alldeles speciell och otroligt charmig liten fullblodshingst som jag köpte och som fortfarande är i min ägo. Han heter Margaux, är numera 11 år och fortfarande hingst.

 

Moa med sin Margaux. Bild: Linda Ek

Moa med sin Margaux. Bild: Linda Ek

Amatörjockey

- Jag är amatörjockey och det är något som jag för tillfället vill fortsätta med och har just nu inga planer på att bli lärling. Vem vet, det kanske ändras i framtiden!


- För att få ut sin amatörlicens måste man genomgå en kurs. Jag gick kursen i somras och gjorde min uppridning i september. Mitt första lopp red jag i november 2020 på en helt fantastisk häst vid namn A Certain Romance, vi slutade som nummer fem i loppet. Mitt femte lopp red jag den 31 januari i år på den 12-åriga valacken Stonefield Flyer.

Vi vann, dessutom enkelt och med tre längder till tvåan!

Seger den 31 januari 2021 med "Stonefield Flyer." Bild: Elina Björklund

Seger den 31 januari 2021 med "Stonefield Flyer." Bild: Elina Björklund

Hårt arbete för att nå målet
- Min överskådliga plan för framtiden, är att fortsätta jobba med hästar samt att träna och tävla så mycket jag kan och får möjlighet till. Förhoppningen är också att få bli champion som amatörryttare under en säsong. Det gäller att jobba och träna hårt för att nå målet, vilket jag redan är i full gång med och jag är beredd på att satsa allt som behövs.

 

Vi på SRG önskar Moa lycka till med sin satsning!