Snart dags att flytta hemifrån och börja på Sveriges Ridgymnasium? Kul! Men kanske också lite läskigt? Inga problem. Kevin och Matilda flyttade båda hemifrån som 16-åringar och ger nu sina bästa flytta-hemifrån-tips.

Steg 1. Innan flytten

  1. Öva

Diskar man under rinnande vatten? Ska ridkläderna tvättas i 90 grader? Måste man verkligen byta dammsugarpåse eller är det bara ett försäljningstrick? Om du inte vet svaret, så är det en bra idé att läsa på, och öva på diverse hushållssysslor.

  1. Använd kalendern i telefonen

Om föräldrarna inte längre påminner dig om vad som ska göras när och var och hur så måste du ha koll. Att använda kalendern i telefonen är både smart och smidigt. Börja med detta redan innan du flyttar hemifrån för att få in vanan.

  1. Planera dina inköp

Har du någon aning om vad det kostar att köpa mat? Antagligen inte. Det gör man inte när man bor hemma och får maten serverad på tallriken. Men när man flyttar hemifrån så måste man hushålla med sina pengar och göra smarta köp. Mat är faktiskt mycket dyrare än vad man tror och det blir lätt så att man bara har råd med nudlar i slutet av månaden. Så, planera dina inköp så att pengarna räcker alla månadens dagar.

  1. Gör matlådor

Även detta kan du öva på redan innan du flyttar. Vilka maträtter blir godast att mikra? Vad funkar inte alls? Genom att ha några go-to-rätter så blir livet enklare och du behöver dessutom inte laga middag varje dag. Ett gott middagstips är fläskfilépasta. Det behövs bara fläskfilé, pasta, kantarellfäskost och grädde. Voilá!

Kevin

Kevin

Matilda

Matilda

Steg 2. Efter flytten

  1. Bo med någon du gillar

Att flytta hemifrån blir så mycket roligare om du bor med någon du klickar med, så välj med omsorg och kom ihåg att du faktiskt kan byta. Det gäller att hitta rätt person. Ibland kan det vara så att man är jättegoda vänner, men att man inte kan bo ihop. En kanske är pedant och en annan stökig som tusan. Det är viktigt att båda hjälps åt och att båda sköter sig.

  1. After school

Var med på After school där du får göra roliga aktiviteter efter skoltid och lär känna nya vänner och din nya stad. Det är ju ett äventyr du är med om. Njut!

  1. Var The-grown-up

När mamma eller pappa inte har koll på dig så måste du fatta egna smarta beslut. Ät regelbundna måltider, gå och lägg dig i tid och ta inte hem främlingar från Tinder.

Text & foto: Annelie Adamsdotter