Som Jobbskugga fick jag ta del av den dagliga verksamheten på anläggningen samt vara delaktig i de arbetsuppgifter som skedde. Många analyser och reflektioner om ekipage på varierade nivåer men också ta del av deras upplägg med skolhästar och hästvälfärd. Anläggningen har en bredd med både working equitation, dressyr och hoppning och det finns plats för alla oavsett nivå i en tillåtande, glädjefylld och inspirerande miljö.
Att ta del av Astrid Hedmans arbete på Clube Hipico do Norte med alla hästar från inridning till VM var både inspirerande och lärorikt. Jag fick dessutom möjligheten att följa med till andra anläggningar där hon undervisade och på så sätt se ytterligare fler hästar och ryttare och analysera träning och undervisningspedagogik. Vi gjorde dessutom besök på ridgymnasium i Ponta Lima som motsvarar Sveriges Ridgymnasium verksamhet och utbildning.
Portugal är ett land med mycket gamla traditioner vad gäller hästar och ridning. Genom att jobbskugga fick jag även stifta bekantskap med deras egen hästras, lusitanon. En fantastisk häst med oerhörd fallenhet för samling och ständig arbetsglädje. Working equitation är en ridsportgren som är en mycket gammal tradition i Portugal och syftar få ett gott samarbete med sin häst där balans, lösgjordhet, hållbarhet och kommunikation är viktiga grundstenar. Att komma till Portugal och uppleva ridsportgrenen i sitt esse är en unik möjlighet att utveckla sitt kunnande och bredda sin kompetens inom hästutbildning.
Är så tacksam för min möjlighet att jobbskugga Astrid, och teamet på Clube Hipico do Norte. En sådan fantastisk plats med alla dessa hästar och människor. Med en väldigt god hästhållning, sammanhållning och gedigen kompetens är det en fröjd att följa den dagliga verksamheten som jobbskugga.
Så glad och tacksam för Astrid och Annas alla träningar och arbete och hur de öppenhjärtigt delat med sig av sina erfarenheter inom häst och ridsporten.
Nu finns inspiration att ta med i sin egen profession som yrkeslärare här i Kungsbacka!
Att som rektor tillsammans med fyra yrkeslärare få förmånen att åka på Jobbskuggning via Erasmus + har stärkt sammanhållningen och kompetensen i vår arbetsgrupp genom gemensam ny lärdom, nya kontakter och vidgad syn på vår bransch i ett internationellt perspektiv. En mycket givande och lärorik efterenhet. Nu kan vi sprida information om Erasmus + via egna erfarenheter, uppmuntra elever som kanske är lite osäkra för att resa och verkligen förmedla vinsterna med vår europeiska gemenskap.
Vi fann många likheter och en del skillnader under vår Jobbskuggning, likheterna i själva hästhållningen var flera, de professionella i Spanien arbetar likt oss – med djurens bästa för ögonen och utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Skillnaderna bestod med i klimat, geografi och till viss del kultur. Även själva utbildningsvägarna till professionen skiljer sig åt. Vår gymnasieskola arbetar mycket med internationalisering i form av att vi läser om andra länder, läser språk, samtalar om våra erfarenheter och hela tiden försöker utveckla vårt internationella samarbete.
Hästhållning och hästnäringen har egentligen inga geografiska gränser utan vi försöker utbilda våra elever att tänka sig deras framtida arbetsmarknad som internationell. I detta arbete är vi tacksamma för att vi både kan skicka elever på utlandspraktik via Erasmus + och att vi själva har möjlighet till denna kompetensutveckling via Erasmus+.
Vi besökte två professionella anläggningar under vår vistelse i Barcelona, blev mycket väl emottagna och till vilka vi gärna skulle kunna skicka elever i framtiden.
Vilken vecka, vilken möjlighet och vilken resa! Jag är så otroligt tacksam för möjligheten jag gavs via Erasmus+ stipendium och Sveriges Ridgymnasium.
Under en vecka så Jobbskuggade jag hos SRG:s samarbetspartner Erika Hanhisuanto och hästskötarna på den stora gården på 15 hektar som låg beläget mellan berg och flod. Gården ägs av den finska familjen Neuvo och stallet drivs av Erika som är en professionell ryttare och entreprenör. Anläggningen hade vackra spanska stall, en toppmodern arena på 35m* 75m med bevattningssystem under jord. Oändliga ridvägar och hagar som låg omringade av 1200 olivträd. På gården fanns även fikon, avokado, granatäpple och apelsinträd. Gården hade 3 stora villor, en för ägarna, en för de anställda och en för gäster. På gården fanns ett 40-tal hästar som var privata och kunders.
Erika och hästskötarna är anställda inom verksamheten och företaget ”Relax and ride, equestrian holidays”. Verksamheten bygger på kunder som kommer till gården för weekend och ”camps” med ridning och rekreation. De erbjuder ridlektioner och kurser dagligen samt på helgerna inom både dressyr och hoppning samt trailridning i bergen. Erika satsar även på en egen internationell karriär inom hoppning och tillbringade många timmar i sadeln var dag med utbildning av hästar i alla olika åldrar, både gårdens, sina egna och kunders hästar.
Denna Jobbskuggning har gett mig nya erfarenheter, idéer och intryck. Värdefullt att få följa Erika i hennes egen profession som både ryttare och tränare, att auskultera och studera hur hon både utbildar hästar från unghäst till Grand Prix var lärorikt. Jag kommer ta med mig och förmedla till eleverna hemma i skolan att systemet för att utbilda hästar inte är någon ”kvick fix” oavsett hur duktig du är som ryttare. Hästutbildning har sin gilla gång och den bör följas i enlighet med utbildnings-skalan oavsett i vilket land man befinner sig i, vilken ras på häst man har eller nivå på ryttare.
Vi ger eleverna en god grundutbildning på skolan och som utbildade hästskötare så kommer de ha en god förståelse för hästhållning och hästutbildning oavsett om de jobbar i eller utanför Sverige. Mycket är likt även om vi har olika förutsättningar. Att driva hästhållning i Spanien är inte bara sol och lyx, de har sina utmaningar med bristande tillgång på vatten, dyrt grov- och kraftfoder, mycket långa resor till tävlingar. Alla olika länder har olika utmaningar samt saker som gör det lättare, vilket verkligen har fått mig att öppna mitt sinne och mina tankar.
Jag är så enormt tacksam till gårdens alla anställda. Deras bemötande från dag ett och under vistelsen var i världsklass, vi kände oss omhändertagna, ärade och en del av deras verksamhet.
Att få åka till ett annat land och följa verksamheten i olika stall är mycket berikande. Jag har fått följa verksamheten hos Paul George Sporthorses under tre dagar med arbetet i stallet, med hästarna och under ridning.
Det som är intressant är hur lik hästhantering vi har i de olika länderna. Det som skiljer sig är vad man fodrar hästarna med. Deras grovfoder är inte sammansatt av samma grässorter då de har grövre strå och inte samma näringsvärde då de odlar på annan mark och det är mycket torrare än i Sverige. De får ofta mindre givor av grovfoder än i Sverige. De ger mycket kraftfoder. I Sverige ger vi mera grovfoder än kraftfoder.
Med deras klimat så står hästarna inne på dagtid under sommaren och går ute på tidiga mornar och senare på kvällen. Personalen har även siesta på eftermiddagen under sommaren och har då delad arbetstur, vilket många av de som jobbar har i dessa länder. Ridningen och utbildningen av hästar är densamma i de flesta europeiska länder.
För våra elever är det mycket inspirerande att få se och lära sig hur det ser ut i olika stall i Europa, de lär sig språk, annan kultur och bygger nätverk.
För mig som arbetar som yrkeslärare och handledare för Erasmus+, är det mycket berikande att få se olika samarbetspartners verksamhet för att kunna matcha in SRG:s elever till olika stall för utlands APL.