ERASMUS+

EU programmet Erasmus+ är skapat för ungdomar som är intresserade av att möta ett annat lands kultur, arbetsmiljö och arbetskultur.

Vårt projekt riktar sig speciellt till EU:s mål att minska ungdomsarbetslösheten. Att vara en del av EU:s utbildningspolitiska program Erasmus+ är viktigt för oss, då vi verkar för att ha ett EU-projekt som en del i internationaliserings- och globaliseringsarbetet på våra skolor.
Att praktisera utomlands stärker elevernas anställningsbarhet vilket i sin tur har effekt på den lokala, regionala och nationella arbetslöshetsstatistiken. Eleverna får även ett bredare kontakt- och nätverk som leder till framtida arbete för dem själva och andra elever.

Hos oss har alla möjlighet att söka stipendium i åk 2 eller i åk 3 för att göra APL hos någon av våra samarbetspartners i Europa.
Våra samarbetsstall håller mycket hög standard vad det gäller anläggningar, handledare och hästar. Vi har APL-platser bl.a. i Holland och Danmark.
Du bor på eller i närheten av anläggningarna ihop med en annan SRG-elev. Stipendiet täcker kostnader för resor, boende, måltider samt en extra försäkring.

Vår projektledare har tillsammans med lednings- och rektorsgrupp sammanställt ansökan som gett oss Erasmus+ ackreditering fram till 2027.

Varför ska just du söka?
Du får:
• uppleva europeisk hästkultur
• använda dig av dina hästkunskaper och utveckla dem i ett proffsigt utbildningsstall
• möjlighet att prata engelska; men var beredd på att även prata svenska! Det finns många svenska ”hästungdomar” som arbetar i Europa
• en upplevelse som du aldrig kommer att glömma! 

Så här tycker några av våra elever som fått stipendium:
"Det bästa med praktiken var att få känna sig som en i teamet, att få se den europeiska hästsporten från en annan synvinkel, att besöka två nya städer, att få se några av mina förebilder, skapa sig kontakter, öka mina engelska kunskaper och att få dela alla känslor med sin bästa vän. ALLT har verkligen varit toppen! Jag har fått så mycket nya kunskaper om allt, inte bara hästar utan om mig själv också. Ångrar inte en sekund att jag sökte Erasmus+. Praktiken har gett mig så mycket inspiration att verkligen vilja jobba med detta, tycker det är så otroligt roligt med hästar och jag hoppas verkligen att jag inte tröttnar. Ett tips till er som funderar på att söka är att ni måste vara säkra på er sak. Det är hårt slit i en månad och det måste man vara medveten om, det kommer inte vara en dans på rosor. Det är också viktigt att man är säker på att man inte kommer att längta hem, för om man börjar få minsta hemlängtan blir allt mycket jobbigare och tråkigare. Man kommer då att förväxla praktiken med något som är dåligt, vilket jag tycker är fel. Praktiken har gjort att jag ser hästsporten på ett annat sätt, den har gett mig utmaningar som fått mig att växa. Jag har fått större motivation att fortsätta mot mina mål och en klarare bild av hur min framtid kommer se ut och det vill jag tacka Sveriges Ridgymnasium för." ~ Emma

"Jag är så enormt tacksam för mina lärare som lät mig åka och för Erasmus+ som gav mig möjligheten. Tanken med utlandspraktiken för min del, var att testa på riktigt om detta verkligen var det jag ville i framtiden och jag fick ett klart och tydligt svar. Jag trivdes något enormt med att jobba utomlands. Se en ny kultur, träffa helt nya människor och knyta ytterligare kontakter. Jag rekommenderar varmt att söka Erasmus+ stipendiet, det är en häftig chans och jag har inte ångrat en sekund av det. Jag saknar Holland lite då och då men tvivlar inte på att jag kommer att återvända en dag. Tack så mycket alla på De IJzeren Man för fyra härliga veckor. Ni var som en extra familj under min praktik. Till alla er som funderar på att söka: Gör det, våga ta chansen, ångra inte att du missade möjligheten. Men var redo att jobba hårt, man får inte något gratis, vill du ha det, kämpa för det." ~Anna 

"Praktiken har gett mig utmaningar som fått mig att växa och visat mig andra perspektiv på hästlivet. Jag har lärt mig mycket mer än vad jag förväntade, inte bara nya lärdomar och kunskap, men om mig själv, om mina egna svagheter och styrkor. Jag har en brinnande motivation för fortsättningen av min utbildning och en bild av hur min egen framtid kan se ut, det har jag Sveriges Ridgymnasium att tacka för!" ~ Hanna