Höstterminen 2021 händer det. Då startar Sveriges Ridgymnasium upp den eftertraktade naturvetenskaplig profilen.

- Det har varit en stor efterfrågan och vi är så glada att äntligen kunna erbjuda den här fantastiska möjligheten att kombinera naturvetenskap och naturbruk, säger Pernilla Haverstal, skolchef på Sveriges Ridgymnasium.

Många elever på Sveriges Ridgymnasium har varit intresserade av att läsa vidare till veterinär och läkare. Nu finns det möjlighet att göra det utan att behöva komplettera sin gymnasieexamen med tekniskt basår eller via Komvux.

- Genom att läsa vår nya naturvetenskapliga profil så får eleven direkt behörighet för att söka in till bland annat veterinär, läkare och civilingenjör, säger Pernilla.

Pernilla Haverstal - vår skolchef med inriktning skoladministration.

Pernilla Haverstal - vår skolchef med inriktning skoladministration.

Dubbel kompetens
Den nya profilen ger elever möjlighet att nå behörighet att läsa vidare inom det naturvetenskapliga området på universitet och högskola, samtidigt som de får en praktisk yrkesutbildning där en kurs i ridning och två kurser i hästkunskap ingår.

- Yrkesutgången är hästskötare och genom ett utökat program kan elever även läsa de kurser i matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för behörighetsområde A13, säger Pernilla.

Teoristudierna varvas med praktiska moment och här får elever möjlighet till dubbel kompetens, det vill säga praktiska färdigheter inom naturbruk och bred behörighet för att läsa vidare på universitet och högskola.

Stort söktryck
Profilen kommer att erbjudas på SRG vid Bökeberg i Svedala, i Varberg och i Kungsbacka och intresset är stort.

- Vi har ett rejält söktryck och det förvånar oss inte. Det här är som sagt en väldigt eftertraktad profil, säger Pernilla.

 

Text: Annelie Adamsdotter