Hon är 17 år gammal och har redan flyttat hemifrån – och utomlands. Freja Mikkelsen från Köpenhamn är en av flera elever som valt att lämna sitt hemland för att studera på Sveriges Ridgymnasium.

- Det är helt fantastiskt att kunna studera och leva drömmen på en och samma gång, säger Freja.

I Danmark finns inga gymnasieskolor där elever kan kombinera studier med häst- och ridsport och många vet inte ens om möjligheten att söka sig utomlands.

- Jag hade ingen aning om att man kunde läsa vid ett svenskt gymnasium, men så började min kompis på ett musikgymnasium i Malmö. Då förstod jag att det var en möjlighet även för mig och så hittade jag information om Sveriges Ridgymnasium på Facebook och Instagram, och beslutade jag mig för att söka.

”Extremt nervös i början”
Ansökningsprocessen var enkel, men att faktiskt våga flytta var ingen självklarhet.

- Bara tanken på att flytta utomlands var jätteläskig, men kärleken till hästarna fick mig att våga. Med det sagt så var jag ändå extremt nervös. Jag skulle flytta till ett annat land där jag inte kände någon och jag trodde att det skulle bli svårt att lära mig ett nytt språk och lära känna nya människor, men det fanns ingen anledning till oro. Såväl mina klasskamrater som lärare har varit väldigt stöttande och hjälpsamma. Det har definitivt varit utmanande, men också mycket roligt, och naturligtvis gör hästarna allt lättare.

Ingen anledning att vara rädd
Freja har nu läst sitt första år vid SRG i Flyinge, Lund och är mycket nöjd med beslutet att våga flytta utomlands. Hon rekommenderar gärna andra att göra detsamma.

- Det finns ingen anledning att oroa sig som jag gjorde utan det är bara att göra det. Man lär sig snabbt att förstå och prata svenska och det finns gott om tid att lära sig det. Det finns ju inga förväntningar från någon att man ska lära sig svenska efter en månad utan alla är superstöttande och hjälpsamma. Så, till någon som funderar på att flytta hit vill jag säga; Låt inte rädslan för ett främmande språk och land hindra dig från att söka till Sveriges Ridgymnasium.

Text: Annelie Adamsdotter
Bilder: Frejas privata