Alva Flygare, 16 år, har älskat hästar så länge hon kan minnas.
- Att jag och min häst Diaz nu får chansen att gå på ridgymnasium tillsammans är som en dröm, säger hon.

Redan som barn började Alvas intresse för hästar. Hennes morfar hade egna hästar och hon spenderade mycket tid där som liten.
- Jag hade barnreumatism och hästarna hjälpte mig mycket i min läkning. Jag hade svårt att gå men när jag red hade jag inte ont och hästarna dömde mig aldrig. Det var fint. Jag började rida mer och mer och i 10-årsåldern började jag tävla. Sedan dess har jag varit i stallet i princip varje dag, säger hon.

Efter 9:an valde Alva att söka till Sveriges Ridgymnasium i Flyinge. Hennes föräldrar stöttade henne i beslutet – trots att det var sju timmars bilresa hemifrån Stockholm.
- De visste att detta var min dröm och de har alltid uppmuntrat mig att följa mina drömmar. De litar på mig och sedan jag flyttade hit till skolans elevboende har jag lärt mig massor – det har bara varit nyttigt på flera sätt, säger Alva.

Ett stort plus har också varit att Alvas 8-åriga sto, Diaz, har fått flytta med till skolan.
- Det är helt fantastiskt att den möjligheten finns!

Går första året
Alva läser första året på Sveriges Ridgymnasium och hon har valt företagsprofilen.
- Jag vill starta egen hästverksamhet efter skolan och så drömmer jag om att rida i landslaget i fälttävlan. Här på skolan har vi redan varit ute på arbetsplatsförlagt lärande och jag var på ett stuteri och tävlingsstall. Väldigt bra och roligt – jag lärde mig massor!

Skoldagarna varvas med stalltjänst, ridning och vanliga lektioner. På fritiden hänger Alva gärna med sin häst och sina skolkompisar.
- Det är väldigt bra sammanhållning på skolan. Jag rekommenderar alla hästintresserade att söka hit, ni kommer inte att ångra er!

Text: Christine Björklund Copyjournalisten.se >
Bild: Privat