Sofia Genne växte upp i Uddevalla. Under åren 2009 - 2012 gjorde hon sin gymnasieutbildning på SRG i Kungsbacka. Bilden är från tiden då Sofia hade en beridar- och groomposition i Schweiz.

Efter studenten sålde Sofia sina ponnyer i samband med att hon blev för gammal för att tävla på dem. Storhästen som hon hade haft på foder under ett par år återgick till sin ägare.

Utomlands
- Jag tog jag mod till mig att resa, berättar Sofia. Under flera år arbetade jag som frilansande showgroom, homegroom och beridare åt olika ryttare i olika länder.

- Inom jobbet som showgroom, kan du bli uppringd av ryttare som behöver en hästskötare till en tävling någonstans i världen. Oftast är det en tour eller flera veckors tävling det handlar om. Även om det är ett hårt och krävande jobb, som är väldigt underbetalt om man inte förhandlar rätt, så växer man enormt mycket som person och utvecklas på många plan, säger Sofia.

- Jag ångrar inte att jag gav mig ut i det hårda groomlivet, säger Sofia.

- Jag ångrar inte att jag gav mig ut i det hårda groomlivet, säger Sofia.

Tillbaka till Sverige
- Nu har jag bytt om från ridkläder till arbetsbyxor. Sedan nästan tre och ett halvt år tillbaka är jag anställd på RUSTA. I grunden arbetar jag som säljare, men som hästtjej vill man ju alltid mer, vilket har fått mig motiverad till att utvecklas och klättra inom branschen. Jag reser numera också runt till olika platser inom och utanför Sverige och bygger upp nya Rustabutiker. Något jag verkligen brinner för!

 Flytta hemifrån
- Att vara 16 år och flytta hemifrån för första gången är speciellt. Att jag fick tillbringa mina tre år på studenthem under tiden på SRG, har format mig mycket, jag har flertalet härliga minnen tillsammans med mina kamrater. Att få beblanda sig med andra satsande tävlingsryttare (som jag var då) och flertalet olika tränare, var en fantastisk möjlighet. Jag hade heller inte kunnat sitta still vid en skolbänk utan så mycket praktisk tid i stallet och på ridbanan, säger Sofia.

Sofias första arbete efter studenten, var som groom på Sunshine Tour i Spanien under två månader.

Sofias första arbete efter studenten, var som groom på Sunshine Tour i Spanien under två månader.

Skolan och studierna
-Vi hade de tuffa åren på SRG Kungsbacka med nybygget av skolans anläggning på Höglanda Gård. Vi fick stå mycket på egna ben, strukturen var inte helt klar och allt var inte självklart alla gånger. Systemet i hur man väljer kurser var inte heller så enkelt och självklart som jag sett att det är i dagens alternativ. Samtidigt så lärde vi oss mycket, genom att vara gruppen som stod på sig fick vi möjlighet att vara med och utveckla förändringar inom SRG till det bättre.

 - Det jag tar med mig från min utbildning är främst: Självständighet. Hästkunskap. Ledarskap. Dessa tre faktorer är i korthet klockrena!

Sofia med sin D-ponny Mahjong och skolkamrater från SRG Kungsbacka.

Sofia med sin D-ponny Mahjong och skolkamrater från SRG Kungsbacka.

- Jag rekommenderar SRG till den som är hästintresserad!  Vi hade ”the time of our lifes” som unga gymnasielever, alla med samma intresse och flera av oss med höga mål inom ridsporten. Vi hade väletablerade tränare som gästtränare, goda möjligheter till att utvecklas och en mysig atmosfär.

Jag skulle kunna göra det igen!

Bild från tiden då Sofia hade en beridar- och groomposition i Schweiz.

Bild från tiden då Sofia hade en beridar- och groomposition i Schweiz.