Du tar på dig ett par glasögon och helt plötsligt befinner du dig i stallet, klassrummet eller hagen. Nästan i alla fall. Hösten 2019 lanserade Sveriges Ridgymnasium, som första gymnasieskola i Sverige, VR-filmer från verksamheten.

Bild: Våra elever på SRG Flyinge får uppgifter att utföra till häst av producenten Mats Larsnäs.

Stalltur på SRG Kungsbacka.

Stalltur på SRG Kungsbacka.

- Tanken med filmerna är att eleverna ska få uppleva skolan och anläggningen så autentiskt som möjligt redan i mässhallen, säger Mats Larsnäs, 360-filmproducent.

Att visa fotografier eller filmer från respektive skola är vanliga inslag på dagens gymnasiemässor, men VR-filmer från den egna verksamheten är någonting nytt och unikt.

- 360-filmer skapar en visuell upplevelse som engagerar åskådaren på ett helt annat sätt än vanliga, traditionella filmer, säger Mats Larsnäs.

Dressyrlektion på SRG Svedala.

Dressyrlektion på SRG Svedala.

Olika filmer från verksamheten
Mässbesökare kommer att få möjlighet att ta på sig VR-headset där de kan ta del av olika filmer från verksamheten. Besökarna kan när som helst byta mellan de olika filmerna, och därmed även platserna.

- Med hjälp av 360-filmer tar du dig till helt andra platser utan att lämna lokalen och till skillnad från vanliga filmer får du se olika saker genom att bara röra på huvudet. Till höger kan det finnas en galopperande häst och till vänster en backande fyrhjuling.

Redo för en VR-upplevelse!

Redo för en VR-upplevelse!

”Det är så på riktigt som det kan bli”
Filmerna visar hur det ser ut i stall, ridhus samt lektionssal på samtliga skolor.

- Vi har dessutom bonusfilmer från skolorna där jag bland annat filmat  utomhushoppning där en häst hoppar över ett hinder, och därmed också över VR-användaren. Den är riktigt läcker, säger Mats Larsnäs.
En annan favoritfilm är från klassrummet.

Mats Larsnäs, 360-filmproducent med regiassistent Carina Sundqvist.

Mats Larsnäs, 360-filmproducent med regiassistent Carina Sundqvist.

Text: Annelie Adamsdotter
Foto: Carina Sundqvist