Snart är det sommarlov igen. För vissa innebär det lata dagar i solen eller långa sovmorgnar, men inte för Agnes Sturedahl. Hon ska nämligen sadla om till cowboy på High Chaparall. - Det är ett fantastiskt roligt sommarjobb, säger Agnes som läser andra året på Sveriges Ridgymnasium.

Agnes är 17 år och gjorde sin första sommar på nöjesparken i Småland förra året.
- Då arbetade jag med ponnyridningen och hade ansvar för att hålla koll på alla ponnys och hästar som går i parken.
Hennes dagar började klockan åtta med att förbereda hästarna inför att parken öppnade klockan tio och slutade kvart över sex.

Yllekjol i 30-graders värme
På High Chaparall jobbar mängder av skådespelare, men något skådespel från Agnes sida var aldrig aktuellt.
- En gång kom det två skådespelare och skulle råna mig på min häst, men jag bara skrattade. Jag kan verkligen inte hålla masken.

I tjänsten som hästskötare på High Chaparall ingår det däremot att alltid bära cowboykläder. Någonting som kan vara lite påfrestande.
- När det är 30 grader varmt och man har på sig yllekjol så lever man inte livet, skrattar Agnes.

 

Härlig gemenskap
Under förra säsongens sommarjobb, och så även denna, pendlar Agnes inte från bostaden i Broaryd utan bor på själva anläggningen.
- Stugan jag bodde i förra året ligger mitt i gröten. Där tuffar tåget till Old Mexiko alldeles utanför och indianshowen kör igång klockan elva.

I stugorna bor de anställda två och två, och alla umgås innan och efter nöjesparkens öppettider.
- Det blir en grymt härlig gemenskap på ett ställe som High Chaparall i och med att man umgås med alla hela tiden.

Annorlunda hästskötarjobb
Förra året sommarjobbade Agnes i fyra och en halv vecka och hon ser stora skillnader mellan sitt sommarjobb och mer traditionella hästskötartjänster.
- Den största skillnaden, förutom att du har hatt och cowboyklädsel, är att du har ögonen på dig hela tiden. Det är ju besökare överallt, säger Agnes.

Agnes är väldigt nöjd med sitt sommarjobb och ser fram emot den kommande säsongen.
- Jag har lärt mig mycket om olika hästar med deras olika egenskaper samt fått ett större säkerhetstänk. På High Chaparall så måste du inte bara ha koll på hästen, utan på alla besökare och barn som ska rida. Det är full rulle non-stop, och jättekul.


Text: Annelie Adamsdotter