Studenten 2021 blir inte som alla andra år, men trots detta ser Grace Soares och Isabell Rolycke fram emot den stora dagen.

- Det är lite tråkigt att vi inte får få åka flak och liknande, men vi kommer ändå att få en student och ett utspring. Det handlar inte alltid om vad man gör utan vilka man är med, och jag är med mina bästa vänner. Det kommer att bli bra ändå även om det inte blir som vi egentligen hade tänkt oss, säger Grace.

Grace och Isabell går i samma klass på Sveriges Ridgymnasium i Varberg, och båda har studentmössorna och munskydden redo inför den stora dagen.
- Studenten har alltid varit en morot och moroten ser inte riktigt lika lockande ut i en global pandemi, men det är bara att göra det bästa av situationen, säger Isabell.


Framtida studier och jobb

Studentfirandet väcker starka känslor, men också själva studenten och vad den faktiskt innebär.
- Jag kommer att sakna att få träffa mina vänner varje dag och rutinerna som har varit vardagen i tre år, säger Grace.

Studenten är helt klart startskottet på ett nytt kapitel i livet med oändliga möjligheter, men vad man ska välja är inte helt enkelt.

- Efter studenten vill jag se vad som händer, säger Isabell. Jag har ingen direkt plan mer än att jobba kvar där jag extrajobbat under åren och se vart det leder. Kanske vill jag plugga vidare, kanske inom hästyrken eller något helt annat, men det känns skönt att jag har en såpass bred utbildning att ingen dörr är stängd. Jag kan göra vad jag vill då jag har behörighet till det mesta.

Även Grace är osäker på exakt vad hon ska göra i framtiden.
- Planen är att jag ska jobba och förhoppningsvis inom häst och stall. Drömmen är att köpa en egen häst, men jag vill också plugga vidare. Det blir garanterat någonting inom häst. Jag har kollat på hovslagare, hippolog och beridare, men exakt vad det blir är jag inte säker på ännu.


”Jag valde helt klart rätt utbildning”

Oavsett vad framtiden har att utvisa är Grace och Isabell väldigt nöjda med sitt gymnasieval.
- Jag valde helt klart rätt utbildning och är väldigt nöjd med mitt val. Jag har fått vänner för livet, säger Grace.

Även Isabell nämner människorna hon lärt känna under sina tre år på Sveriges Ridgymnasium.
- Under tidens gång har jag fått möjlighet att lära känna så många ambitiösa människor och det har verkligen varit fantastiskt.

Isabell har inga planer på att arbeta med hästar i framtiden, men älskar att hon kunnat satsa på sin ridning i kombination med studierna under gymnasietiden.
- Det har varit tufft i omgångar, men eftersom alla som går här på skolan vet hur det är att kombinera häst och studier har man kunnat kämpa ihop och det hade jag saknat om jag hade läst en annan utbildning.­­­­

 

Text & bild: Annelie Adamsdotter