Teori och praktik bildar en helhet

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program men genom att välja kurser i svenska och engelska får du även en grundläggande högskolebehörighet. Det finns även möjlighet till särskild behörighet genom att utöka programmet med kurser i matematik, samhällskunskap och historia. Efter examen finns det alltså både möjlighet att studera vidare eller att jobba. I åk 3 har du möjlighet att ta Svenska Ridsportförbundets "Yrkesexamen för Hästskötare" som är en yrkesexamen men även ett behörighetskrav på vissa utbildningar.

Alla gymnasieprogram är uppbyggda på samma sätt och skolverket har bestämt vilka kurser som ingår i Naturbruksprogrammets gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma ämnen och inriktningar.  Enbart i programfördjupningar och individuellt val kan skolan välja att profilera sig och erbjuda olika kurser. Att läsa Naturbruksprogrammet hos oss innebär att du kan få dubbel kompetens dvs. både få praktiska färdigheter inom naturbruk och samtidigt behörighet för att läsa vidare på universitet eller högskola. Vårt Naturbruksprogram är utformat för att svara upp emot det intresse som finns kring hästar och ridsport.

Mot högskola>>


Inom ridning finns följande specialiseringar: 
  • Hoppning och dressyr på alla orter. 
  • NIU - för dig som elitsatsar- i Kungsbacka, Svedala och Varberg.
  • SRGi - för dig som vill satsa mer på din ridning och samtidigt ha större möjlighet att att läsa kurser mot högskola - i Flyinge och Sigtuna.
Det finns även möjligheten att välja en Lärlingsutbildning, vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagd. 


Utbildning på arbetsplatser och i sadeln
En del av utbildningen sker på arbetsplatser (APL). Det ökar förståelsen för näringens villkor. Skolan har en stark profil mot småföretagande inom de valbara kurserna.
Eleverna utvecklas som ryttare på skoltid. Två till tre dagar i veckan sker utbildningen i sadeln!

Välkommen att Skugga en elev!>>