Teori och praktik bildar en helhet

Programmet är utformat för att svara upp emot det intresse och de behov som finns hos ett mycket stort antal unga ryttare - och deras föräldrar.

Studie- och yrkesförberedande

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program men genom att välja kurser i svenska och engelska får eleverna även en grundläggande högskolebehörighet. Det finns även möjlighet till särskild behörighet genom att utöka programmet med kurser i matematik, samhällskunskap och historia. Efter examen finns det alltså både möjlighet att studera vidare eller att jobba med hästar och ridsport. I årskurs tre finns det möjlighet att ta Svenska Ridsportförbundets "Yrkesexamen för Hästskötare".

Grunden är det nationella naturbruksprogrammet. Här finns en rad så kallade gymnasiegemensamma ämnen, programgemensamma karaktärsämnen, inriktningskurser, programfördjupning och individuellt val.


Inom ridning finns följande specialiseringar: 
  • Hoppning och dressyr på alla orter. 
  • NIU - för dig som elitsatsar- i Kungsbacka, Svedala och Varberg.
  • SRGi - för dig som vill satsa mer på din ridning och samtidigt ha större möjlighet att att läsa kurser mot högskola - i Flyinge och Sigtuna.
Det finns även möjligheten att välja en Lärlingsutbildning, vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagd. 
 


Utbildning på arbetsplatser och i sadeln

En del av utbildningen sker på arbetsplatser (APL). Det ökar förståelsen för näringens villkor. Skolan har en stark profil mot småföretagande inom de valbara kurserna.
Eleverna utvecklas som ryttare på skoltid. Två till tre dagar i veckan sker utbildningen i sadeln!


Välkommen att Skugga en elev!