Nina Sturesson

Nina Sturesson är Svensk Ridlärare III och C-tränare i dressyr. Hon undervisar på NIU i hoppning och dressyr. Läs mer om Nina:

-Min bästa gren är nog "Dressyr för hopphästen"
Nina Sturesson är utbildad på Strömsholm under 2 år, Svensk Ridlärare III och C-tränare i dressyr. Tävlat hoppning och dressyr samt unghästchampionat. Egen företagare, driver utbildningsstall tillsammans med maken Svante Johansson och har ca 30 hästar hemma på Torstorp gård i Grimeton. NIU-instruktör i Varberg.

Du jobbar med NIU-konceptet på SRG – varför är det här ett bra sätt att få fram svenska toppryttare?
De som kommer in på NIU-utbildningen är de som är beredda att satsa lite extra, de är intresserade och duktiga. På skolan får de möjlighet till mycket individuell träning samtidigt som de får med sig mycket grunder och "helhets-tänk". I slutändan är det oftast den som har ett stort kunnande om allt kring hästen, hästens träning och välbefinnande, och sina egna styrkor och svagheter som når toppen.

Om du tvingas välja – dressyr eller hoppning?
Mycket svår fråga! Gillar både dressyr och hoppning! Fast hoppningen är faktiskt lite roligare. Både att titta på och att träna. Min bästa gren är nog "Dressyr för hopphästen". Idag ställs det stora krav på ridbarhet och elasticitet hos hopphästen. För att få en hållbar häst så krävs det styrka och liksidighet. En duktig hoppryttare måste kunna rida olika hästar i en bra form och balanserat oavsett hur stora/små galoppsprång eller hinder man väljer. Sen har jag haft fördelen att kunna åka med Svante på några av Europas största tävlingar där det tävlas på tex världscupsnivå eller mästerskapsnivå i både hoppning och dressyr, och när man ser ryttarna träna sina hästar på morgonen så är det inte så stor skillnad på hopp och dressyrhästarna. De gör egentligen samma saker; lydiga hästar i bra form och balans.

Vilka egenskaper utmärker en bra hoppryttare?
Ödmjukhet för hästen och sporten, träningsvilja (även tidiga, mörka, kalla morgnar), mod, tålamod och lite vinnarskalle!

Vilka egenskaper utmärker en bra dressyrryttare?
Ödmjukhet inför hästen och sporten, träningsvilja, tålamod, och lite mer träningsvilja och tålamod!

Vem är din förebild inom hästsporten?
En av mina största förebilder är Jens Fredricsson. Jag hade honom som lärare 5 dagar i veckan under min tid på Strömsholm. Han är väldigt rolig, analyserande och nyfiken. Hans lektioner var vansinnigt roliga, för att bli godkänd i hoppning var vi bl a tvungna att åka miniskidor i full galopp över snötäckt fält efter häst. Varför då? undrade vi, -Jo en hoppryttare måste gilla fart, ha bra balans och ta snabba beslut. Många av hans lektioner var helt galna, men vi lärde oss mycket och förstod hur viktigt det är att se helheten i allt man gör. En annan förebild är förstås min man Svante. Han är otroligt träningsbenägen trots väder o vind, han är ödmjuk och skyller aldrig på hästen. Letar alltid felet hos sig själv och menar att hästen är bara ett resultat av hur bra du har tränat. Det finns sällan någon lösning som heter quick-fix inom ridsporten!

Din åsikt i frågan om det är ryttaren eller hästen som bäddar för framgångar på toppnivå?
Det är ekipaget tillsammans. Visst kan man nå kortsiktiga bra resultat med bara en bra häst, men att vara på topp en längre tid kräver mycket av ryttaren. Samtidigt är den skicklige ryttaren aldrig bättre än hästen den sitter på.

Vilket råd vill du ge till unga som nu funderar på att söka till NIU på Sveriges Ridgymnasium?
Var beredd att satsa tid och tålamod på din ridning och utbildning, så ger skolan dig möjligheter till att förbättra dina tränings -och tävlingsresultat!

Yrkeslärare

Arbetar i: Varberg