Hur du söker

SRG är en friskola med riksintag.

Du söker till oss på samma sätt och vid samma tillfälle som du söker till kommunala gymnasieskolor. Sök via din webbaserade antagningsnämnd i din hemkommun.

Du kan även kontakta sin Studie- och Yrkesvägledare för hjälp.

Kommer du från ett annat land- är du också välkommen att söka.

Antagningspoäng

Poängen varierar från år till år och mellan våra skolor. Den har legat på 160 - 210 poäng under åren vid reservantagningen. Du behöver ha godkända betyg från åk 9 i engelska, svenska och matematik samt fem andra grundskoleämnen för att kunna söka till oss. Vi vänder oss till elever som har stort intresse för hästar och vill kombinera det med gymnasiestudier.

Högskolebehörighet

Naturbruksprogrammet är ett yrkesförberedande program som ger en yrkesexamen. Du har även möjlighet att få en grundläggande högskolebehörighet om du väljer att läsa kurserna Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det finns möjlighet att utöka programmet för särskild behörighet inom ovanstående program.

Boende

SRG hjälper till att förmedla boende. Har du mer än två timmars resväg tur och retur till skolan varje dag, kan du söka inackorderingstillägg hos CSN.

Egen häst eller skolhäst

Du behöver inte ha egen häst. SRG har välutbildade skolhästar att låna ut, det kostar inget. Väljer du att ta med en egen ponny eller häst, ska den vara minst fem år och vara väl grundutbildad för att kunna gå med i utbildningen.

Kostnad för egen häst

Går hästen med i utbildningen får du en fri stallplats. Du betalar för foder, strö samt gödselhantering. Väljer du att ta med en egen ponny eller häst, ska den vara minst fem år och vara väl grundutbildad för att kunna gå med i utbildningen.
I mån av plats kan du få ha med sig två hästar, "extrahästen" betalar du i så fall även stallplatsen för.

Skugga en elev

Under en dag- eller halvdag följer du den nuvarande ettan på någon av våra skolorter. Du följer alla aktiviteter i klassrum, stall och manege. Skollunch ingår.
Reser du mer än 15 mil enkel väg, betalar skolan ett resebidrag om 500 kr. Behöver du en övernattning, ger skolan ett bidrag om 500 kr och vi hjälper till att boka boende efter dina önskemål.