Rebecka valde Hippologprogrammet efter studentexamen på SRG

Rebecka Andersson från Horred tog studenten från SRG i Varberg 2015. Nu går hon sitt andra år på Hippologprogrammet på riksanläggningen Strömsholm.

Bild: Rebecka med Chimeca La Silla, skolhäst på Strömsholm Foto: Andreas Olsson. 

Hej Rebecka, hur går det med högskolestudierna?
- Det är jätteroligt och jag har utvecklats mycket! Välutbildade hästar samt kunniga och engagerade lärare ger oss studenter fantastiska möjligheter. Att studera på Hippologprogrammet är som att ta ännu ett kliv vidare från gymnasieutbildningen på SRG. Jag har haft stor nytta av de kurser jag läste på SRG då jag valde att läsa det högskoleförberedande programmet på gymnasiet. Jag har alltid varit bra på att plugga och hade bra grunder med mig från Hästkunskapskurserna;  t.ex. lektionerna med inriktning på foder / räkna foderstater - anatomi – skriva korsningsscheman m.m.

- Under min tid på SRG fick jag mycket hjälp av min lärare Ida som själv är Hippolog. Hon gav mig möjlighet att träna på att skriva mina arbeten på en högre nivå än vad en gymnasienivå kräver, det var en god hjälp som förberedelse inför universitetsstudierna. På SRG fick jag även rida många olika skolhästar och på så sätt utveckla min egen ridning.
- Genom stipendium från Erasmus+, gjorde jag utlands- APL hos Stal Hendrix i Holland. Det var en bra erfarenhet och det var lärorikt att se hur rutinerna fungerar utomlands.

Ditt bästa minne från SRG?
- Stämningen i stallet och på lektionerna, vi hade en sån bra sammanhållning i klassen. Jag saknar min klass och min skolhäst Catorico som jag hade de två sista åren på SRG!

Rebecka på Catorico som hon hade som skolhäst på SRG. Foto: Louise Larsson.

Vad har du för framtidsplaner?
- Till hösten börjar jag mitt tredje år på Hippologprogrammet och även det sista året kommer att spenderas på Strömsholm med inriktning hästutbildning, man arbetar då mer med att utbilda hästar i olika åldrar. Planerna för vad jag ska göra efter att jag är färdigutbildad är inte riktigt klara. Men jag funderar på stallchef, arbete med unghästar samt att jag fått upp ögonen mer för att undervisa elever i ridhuset.

Hur ser arbetsmarknaden ut för dig?
– Den ser bra ut för hippologer i framtiden. Vi får med oss en så pass bred utbildning både kring allt som rör hästen men även att vi läser andra kurser inriktade på hästverksamhet så som pedagogik och företagsekonomi.

Rebecka med Don Donato-unghästutbildning på Strömsholm Foto: Andreas Olsson

FLER NYHETER

En studie i avvikande beteende
En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar.

Läs mer »

Blivande studenter med blandade känslor
Blivande studenter med blandade känslor

Nedräkningen är på sluttampen och studenten närmar sig med stormsteg.

Läs mer »

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »