Pontus- NIU elev under tre år på SRG

Nationell Idrottsutbildning- NIU- är en elitinriktad ridsportutbildning i hoppning och dressyr. Utbildningen finns i dag på SRG:s skolor i Kungsbacka, Svedala och Varberg. Pontus valde att söka utbildningen i hoppning, han tog studenten från skolan i Varberg 2016.

Fler träningstillfällen
- Att få möjligheten att gå NIU var mycket bra då det var fler ridtimmar än i det "vanliga" Naturbruksprogrammet. Det ingick även andra bra kurser om träning, tävling och prestation, berättar Pontus.
- Under de tre åren i Varberg har jag lärt mig väldigt mycket om häst! Allt från hur man bandagera hästar till hur stallrutiner och skötseln i stallet ska se ut. Inom ridningen utvecklades jag massor då jag fick möjligheten att rida för många duktiga instruktörer. Det jag har lärt mig från skolan har jag stor användning av idag då jag jobbar på ett stall med ca 35 hästar.

NIU-eleverna i Varberg tränar markarbete en dag i veckan för Nina Sturesson och hopptränar varje vecka för Ulrika Bidegård. Det ingår även ett dressyrpass i mindre grupp tillsammans med de övriga eleverna i klassen en gång i veckan. Träningsupplägget är detsamma i Kungsbacka och i Svedala.
Pontus och hans klasskamrater fick vara med på många gästträningar och tränade bl.a. för Henrik Ancarkrona, Svante Johansson, Björne Carlsson och Jens Fredricsson.

 Utlandspraktik
På SRG kan alla elever, genom ett samarbete med Erasmus+, ansöka om stipendium för att göra APL utomlands i åk 2 eller åk 3. Pontus tillbringade fem lärorika veckor i Holland på Springstal van der Vleuten hos den välkände hoppryttaren Maikel van der Vleuten.
- Det bästa med utlandspraktiken hos Maikel var att få se hur de arbetar sina hästar, hur man bedriver verksamhet i ett stall av världsklass och att även ha fått rida på hans hästar, säger Pontus med ett leende.

 Satsar på att nå så långt det går
Idag arbetar Pontus på en ridskola i Strömstad med stalltjänst, utbildning av unghästar och undervisning för barn. På helgerna är det tävlingar som gäller.
- Jag planerar att så småningom utbilda mig till ridlärare och så vill jag fortsätta att tävla och komma så långt det går inom hoppningen.

- Att gå som NIU-elev på Sveriges Ridgymnasium var verkligen toppen! Det var tre lärorika och roliga år. Stämningen på skolan är bra och det finns alltid många vänner. Vi gjorde många roliga aktiviteter på skoltid, till exempel Jul-Kul och avslutningsjippon som stärkte sammanhållningen, berättar Pontus.

 Kort och gott om Pontus:
Namn: Pontus Gravander
Ålder: 19 år
Bor: Strömstad
Arbetar: Björneröds Ridskola
Talang: Spänstig! Hoppar jämfota upp på hästen utan pall eller stigbyglar.
Kan inte leva utan: Hästar

Foto: Björn Evans

FLER NYHETER

En studie i avvikande beteende
En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar.

Läs mer »

Blivande studenter med blandade känslor
Blivande studenter med blandade känslor

Nedräkningen är på sluttampen och studenten närmar sig med stormsteg.

Läs mer »

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »