Möt Vilma – dressyrtjej på SRG i Varberg

Vilma är en tjej med ett stort driv och en enorm vilja. Hon älskar dressyr och satsar på en framtid inom sporten. Med sin häst Mio, som hon till viss del utbildat själv, har hon redan hunnit att starta Msv B med bra resultat.

Men - det började inte med några toppenpoäng på dressyrbanan för Vilma. Som femåring på en hästgård i Strömstad fick Vilma sin första ponny, en shettis som också hette Wilma. De gjorde tre starter tillsammans och hade i genomsnitt 36% i programmen. Shettisen skrittade genom hela galopp-delen i programmet och det hela tog väldigt lång tid, skrattar Vilma.

Med hjälp av sin mamma så fortsatte Vilma sedan att rida och utbilda ponnier. När det var dags att välja gymnasium så föll valet på Sveriges Ridgymnasium i Varberg. 
-  Jag ville få kortare avstånd till tävlingar och få bra tränare, säger Vilma, som menar att hon lärt sig mycket under sina två år på skolan.

-  Vi har haft många olika tränare och det gillar jag. Jag har även fått mycket mer kunskap om hästen och allt som rör hästar. Det är många hästmänniskor på skolan, för en liten stund sedan smet jag in och lyssnade på en sadelprovare som var här och berättade om sadlar. 
-  En av mina styrkor är att jag är intresserad av allt; sadlar, foder, skoning osv. Det jag inte vet, det tar jag reda på!

 Vilmas C-ponny Camaro flyttade med till skolan från Strömstad. Han gick snabbt upp i klasserna och startade FEI program innan han såldes förra året. Numera rider Vilma stor häst sedan ett år tillbaka. Mio är en 9-årig valack e Akribori. 
-  Mio hade vilat i två år när vi köpte honom, han är mer som en 7-åring i utbildningen. Men han är så rolig att rida, ambitiös och ridbar! 
Nyligen vann de DM för både Juniorer och Young Rider. Målet är Young Rider SM om ett par år.

 I framtiden vill Vilma arbeta med hästar, gärna som egen företagare och tränare. Hon står ofta med på marken när klasskamraterna tränar för att lära mer.
Nu undrar man ju om denna envisa och ambitiösa tjej har några svaga sidor?
- Haha! Massor! Skrattar Vilma. Jag blir lätt för intensiv. Jag behöver träna mitt tålamod… och att andas lugnt. Fast jag gillar inte riktigt det där med att andas lugnt, avslutar hon medan hon energiskt studsar upp från stolen och tar sig vidare till nästa lektion på skolan. 


Vilma kort och gott:

Namn: Vilma L-K Gånedahl Gagner
Ålder: 17 år
Häst: Mio, 9 år e Akribori
Okänd talang: Bra minne!
Kan inte leva utan: Majs 
 

Foto: Louise Larsson

FLER NYHETER

Studiebesök på Universeum
Studiebesök på Universeum

Årskurs 1 från Kungsbacka och Varberg har varit på Universeum för att genomföra en fältstudie i biol...

Läs mer »

Hoppclinic med Albert Mårtensson och Pontus Berndtsson
Hoppclinic med Albert Mårtensson och Pontus Berndtsson

Fredagsmorgonen började med hoppclinic för årskurs 2 i Kungsbacka, ledd av SRG:s hopplärare Liza Sam...

Läs mer »

Boost- helg för Varbergselever
Boost- helg för Varbergselever

"Boost-helg" är ett samarbete mellan SRG och Region Halland.

Läs mer »

Utlands APL - Erasmus+
Utlands APL - Erasmus+

Den 20 mars åker tio elever ur årskurs 2 från SRG:s skolor på utlands APL till Belgien, Italien och ...

Läs mer »