Lärlingar med fokus på elitsatsning

Ett omväxlande schema. Clara Lindgren och Axelina Pettersson Häggström från SRG Kungsbacka studerar halva veckan i skolan och halva veckan på sin lärlingsplats.

- Genom att vara lärling så kan jag satsa på ridningen samtidigt som jag har möjlighet att få de allra bästa betygen och därefter söka till valfri högskola, säger Axelina.

Lärlingar sedan första terminen
Axelina och Clara är båda 18 år och går sista året på SRG Kungsbacka. De har varit lärlingar sedan sitt första läsår på skolan.
- Vi gick vanliga dagar halva terminen i ettan, men det fungerade inte riktigt för oss eftersom vi har så mycket att göra med våra egna hästar, säger Clara.
- Har man sex hästar att rida hemma så fungerar det inte riktigt tidsmässigt att vara i skolan långa dagar tillägger Axelina. Idag kan jag ha med mina hästar till lärlingsplatsen och rida dem där under skoltid. Det har verkligen hjälpt mig.

Måste kunna ta ansvar
Axelina och Clara går två och en halv dag i veckan i skolan och spenderar lika mycket tid på sina respektive lärlingsplatser. Axelina är på Mölndals ridklubb i Lindome och Clara i stallet Gärshagen i Billdal. Att det skulle vara ett enkelt val att vara lärling håller de inte med om.
- Man måste ha mycket självdisciplin för att det ska fungera att vara lärling. Det är verkligen inte en enkel väg utan man måste kunna ta ansvar annars fungerar det helt enkelt inte, säger Clara.
- Ingen kommer och springer efter dig med uppgifter och planeringar utan man får själv gå till läraren och höra sig för vad man missar när man är på sin lärlingsplats. Med andra ord fungerar det inte att vara lärling bara för man inte orkar gå i skolan, säger Axelina. Men är man motiverad och kan ta eget ansvar så rekommenderar vi verkligen att vara lärling. Man lär sig så mycket.

Elitsatsning med reservplan
För Axelina och Clara är det ovärderligt att vara lärling för att de ska få ihop vardagen, men också för att kunna elitsatsa på passionen. Nu senast tävlade de på Göteborgs Horse Show i Göteborg och de kommande veckorna är fullbokade med tävlingar.
- Jag ska till Spanien och Mediterranean Equestrian Tour och tävla nu på söndag. Det är en tour på tre veckor så kommer att vara där i en hel månad, säger Axelina.
- Och jag ska åka till Belgien i två veckor och tävla på Lanaken och Sentower Park, säger Clara.

Det är tydligt att Axelina och Clara satsar stort på en framtid inom sporten, men de har också en reservplan.
- Det är svårt att bli något inom hoppning, men jag ska ge det några år och försöka. Mitt främsta mål är självklart att lyckas, men jag är inte motvillig till att studera vidare, säger Clara.
Axelina instämmer.
- Det som är så himla bra med den här utbildningen är att jag kan kombinera tävling och ridning med skola och samtidigt få en gymnasieutbildning med högskolebehörighet. Det var också möjligheten att kombinera de båda delarna som gjorde att jag valde SRG från allra första början.

Annelie Adamsdotter
Lärare
annelie.adamsdotter@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

En studie i avvikande beteende
En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar.

Läs mer »

Blivande studenter med blandade känslor
Blivande studenter med blandade känslor

Nedräkningen är på sluttampen och studenten närmar sig med stormsteg.

Läs mer »

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »