Erika utbildade sig till djursjukvårdare efter studentexamen

Erika Wikenstedt från Strömstad tog studenten på skolan i Varberg 2012.

Bild: Erika med sin foderhäst  Eragon, "Egon" f.2007 e.Careful- Electro, de tävlar dressyr tillsammans och har på bilden precis vunnit sin första seger i en klass med dryga 71%.

Hej Erika, berätta vad du gjort sedan du tog studenten?
Efter studenten tog jag ett sabbatsår, jag arbetade i butik och sparade pengar för att börja studera. 2013 började jag studera till "Dyrepleier" (Djursjukvårdare/Veterinary Nurse) i Oslo, på Norges Veterinærhøgskole, är nu färdig med utbildningen och jobbar på Hesteklinikken NMBU, Universitetsdyresykehuset. Här har jag mycket studentansvar, mest för Dyrepleierstudenterna men även en del för veterinärstudenterna. Jag arbetar ofta inne i operationssalen med att assisterar kirurgen. Under en operation så gör vi allt från att förbereda hästen med klinisk status, medicinering, intravenös kateter, intubering av trachealtub, klippning, steril tvätt och sterilisering av instrument med mera.

Erikas arbetsplats; Hesteklinikken NMBU, Universitetsdyresykehuset

Hur är det att leva och arbeta i Norge?
Jag trivs väldigt bra! Oslo ligger endast 1,5h bilväg från svenska gränsen där jag är född och har min familj. Jag har växt upp med norsk släkt och norrmän runt mig på fritid och arbete, därför känns det som att vara ”hemma” även i Norge. Har haft min egenägda lägenhet sedan två år tillbaka och bor tillsammans med min sambo. Nu söker jag efter en dressyrhäst att köpa, när jag hittar den tror jag att tillvaron kommer att bli komplett.

Vad är det bästa med ditt arbete?
De bästa med Djursjukvårdaryrket är att få uppleva glädjen hos djur och ägare när deras djur blir friska från skada eller sjukdom. Det är också otroligt roligt att klara av en svår anestesi (=narkos) och hjälpa veterinären att rädda livet på ett akut sjukt djur.

Erika assisterar vid operation.

På vilket sätt har du haft användning för de kunskaper du fick på SRG?
Under studietiden hade jag användning för en del kunskaper om häst, särskilt under praktiktiden när vi var på hästkliniken var det mycket värdefullt. Att ha lärt mig att longera hästar har hjälpt mig att när jag assisterar veterinären vid hältutredningar, genom att kunna visa ett professionellt arbetssätt inför hästägarna. Hästhanteringen har varit lätt efter att ha hanterat så många olika hästar under studietiden. Även upplägget med hästskötarexamen har gjort att jag har kunnat dra nytta utav flera saker. Att ha med sig en tappsko-kompetens från skolan och veta hur man tar av skor har visat sig väldigt användbart, vi gör alltid det på alla hästar som skall opereras.

Ett minne du vill dela med dig av från tiden på SRG?
Jag tillbringade fyra fantastiska veckor på utlands APL i Holland tillsammans med en elev från Svedala. Vi var i ett stort försäljnings- och tävlingsstall som heter ”Stal Heijligers”. Det var en av de bästa upplevelserna jag någonsin haft! Utöver det så har jag enormt många härliga minnen från min tid på SRG! Jag hittade vänner för livet och kommer alltid att se det som en av mina lyckligaste perioder i livet.


Något du saknar från Sverige och gymnasietiden?

- Mina vänner! Särskilt dem jag träffade under studietiden i Varberg, De har blivit ovärderliga för mig och jag tror att många av oss kommer vara vänner resten av livet! Saknar min katt och shettisarna hemma på gården hos mina föräldrar, även familjen, men som tur är så är jag hemma med jämna mellanrum och hälsar på. Det är väldigt skönt att köra bil i Sverige, här i Norge vet de inte hur man använder blinkers ;)

Planer för framtiden?
- Jag planerar att fortsätta jobba här i Norge, förhoppningsvis som Dyrepleier. Har även tänkt att köpa en egen dressyrhäst. När jag har hittat den hoppas jag på att åka ut och tävla på lite högre nivå än jag är på nu. Drömmen hade varit att nå MSV:A/PSG inom några år.

Student 2012. Några av eleverna i Erikas klass SRG09.

FLER NYHETER

En studie i avvikande beteende
En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar.

Läs mer »

Blivande studenter med blandade känslor
Blivande studenter med blandade känslor

Nedräkningen är på sluttampen och studenten närmar sig med stormsteg.

Läs mer »

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »