Boost- helg för Varbergselever

"Boost-helg" är ett samarbete mellan SRG och Region Halland. Konceptet bygger på forskning som har lett fram till projektet "Välmående ger resultat", VGR. Det syftar till att höja elevernas välmående och därmed prestation i skolan.

En solig helg i mitten av mars 2017 åkte elever från vår skola i Varberg på ett Boost-läger. Helgen spenderades på Kuggaviksgården i Åsa, som bjöd på en magisk miljö precis intill havet och stod för kost och logi.
Åtta förväntansfulla och nervösa elever från årskurs två och tre stod på stallplanen och inväntade skjuts. Vi åkte till Åsa där kvällen inleddes med värderingsövningar, där vi pratade om vilka värderingar som känns viktiga för var och en. Beatrice föreläste om inre och yttre motivation och gav även eleverna verktyg för hur de själva kan arbeta med och påverka sin motivation.
Menyn för kvällen var tacos och efter det såg vi på film tillsammans innan det var läggdags.

Helgen tillbringades på Kuggaviksgården i Åsa, alldeles intill havet!

Dag två på Boost-lägret började för några elever med en promenad längs med havet i strålande solsken. Därefter åt vi en gemensam frukost för att sedan fortsätta där vi lämnade dagen innan.  Vi utvecklade arbetet kring våra personliga värderingar och fördjupade oss i vår egen livsresa. Vi hade även bjudit in en yogalärare som kom och hade en session med oss.  Det blev en känsloladdad förmiddag för alla inblandade. Eftermiddagens fokus var stresshantering och mindset. Sista aktiviteten för dagen blev en riktig Boost, där var och en fick berätta vad han/hon uppskattar mest hos en person, som man slumpvis blev ihop-parad med. Med förnyad energi och en förhoppningsvis en liten tankeställare återvände vi på lördag kväll hem till Varberg.
Vår förhoppning är att fortsätta med vårt koncept Boost-läger och i framtiden även sprida det till de övriga orterna. I och med detta hoppas vi att kunna uppnå och bibehålla ett gott välmående och därmed ha en hög måluppfyllelse hos våra elever.

Gruppen arbetade med personlig utveckling, stresshantering, belysa egna värderingar, motivation och mycket mer. I en magisk miljö blev det en känslofylld helg i hälsans tecken!

SRG i Varberg fick under ht-14 möjlighet att vara pilotskola för välmående ger resultats projekt. Samtliga pedagoger deltog under de sex stycken moduler som projektet består av, där elevernas välmående och prestationer sätts i fokus. Forskningen visar att välmående hos framförallt unga tjejer sjunker, och i takt med det även studieresultaten. VGR blev startskottet för ett mer utbrett förebyggande arbete i att motverka psykisk ohälsa och därmed öka måluppfyllelsen på skolan. Välmående ger resultat är först och främst beprövat på pedagoger, och därför vill SRG vara i framkant med att arbeta med konceptet direkt mot elevernas egna behov och personliga utveckling.

Tidigare har SRG i Varberg även startat projektet Afterschool, som riktar sig till de elever i årskurs ett som flyttar hemifrån för att gå i skolan hos oss. Även där har vi fokus på välmående, eftersom det ibland kan vara jobbigt att flytta långt hemifrån.  Detta projekt har givit väldigt positiva reaktioner från såväl föräldrar och elever, därför beslutade vi att behålla Afterschool men samtidigt utveckla med ett nytt koncept, Boost-läger. Under flera års tid har vår kurator Beatrice Arvidsson sett ett behov av att arbeta förebyggande med elever i grupp. Utifrån detta behov konstruerade Beatrice tillsammans med Hanna Westin, projektledare, konceptet Boost-läger.

Hanna Westin
Elevassistent
hanna.westin@ridgymnasium.nu

FLER NYHETER

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »

Anna & Hanna med Erasmus+ i Holland
Anna & Hanna med Erasmus+ i Holland

Anna & Hanna går andra året på vår skola i Sigtuna.

Läs mer »

Drömmar skapas av hästskor
Drömmar skapas av hästskor

Använda, rostiga och förbrukade.

Läs mer »