APL hos Beridna Högvakten

Mitt namn är Malin Hjerpe och jag går i åk 2 på skolan i Sigtuna. Jag fick möjligheten att göra tre veckors APL hos Beridna Högvakten i Stockholm.

Bild: Malin och pukhästen Tor.
Beridna Högvakten i Stockholm är en organisation som består utav två huvudaktörer. Den ena är den ideella organisationen Föreningen för den Beridna högvakten och den andra är Försvarsmakten.

Stallet

Min APL
Under APL-perioden har jag fått vara med om mycket. Jag var med när SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) kom till K1 och gjorde rörelsemätningar på alla hästarna, jag har fått rida på unghästar som är på väg in i verksamheten och hästar som redan används i verksamheten. En dag besiktigades alla hästarna av veterinär och hovslagare för att undersöka om de fanns några fel som behövde åtgärdas på något sätt.
Den Beridna Högvakten i England kom på besök och jag var med och såg på när den engelske instruktören höll lektion för svenska befäl och de engelska soldaterna som var med.

Ridhuset

Det jag tar med mig från mina tre veckor, är att om man har en plan och ett tydligt schema så klarar man sig länge. Är man i tid och följer anvisningar som man får, så klarar man det mesta. Jag har även lärt mig en helt ny typ av träning, metoden som K1 använder för att träna sina hästar, exempelvis avdelningsridning, sabelträning och markträning, något som vi med våra ”vanliga” sporthästar inte skulle göra.

Hästinspektion

Organisationen
Föreningen för den Beridna Högvakten finansierar inköp och utbildning av de ca 80 hästar som krävs för att verksamheten ska kunna fungera. De står även för halva kostnaden utav de direkta kostnaderna så som foder, strö med mera.

Försvarsmakten tillsammans med Dragonmusikkåren och vakten från Livdragonen, är de som svarar för genomförandet av de beridna högvakterna. Det är Försvarsmaktens beridna skvadron, som tillsammans med Dragonmusikkåren, utför beridna garnisonstjänsten vid beridna högvakter och beridna eskorter (bland annat statsbesök, Nationaldagen och Riksmötets öppnande).

Livgardets Dragonmusikkår rider vid varje tillfälle med cirka 18 musiker. Livskvadronen bemannar vakten som rider till Kungliga Slottet med två officerare och 28 eller 32 soldater. En beriden vaktparad består alltså av cirka 48 eller 52 ekipage (häst med ryttare).

Länk till Beridna Högvaktens hemsida >>

 ~Av Malin Hjerpe SRG15 Sigtuna~

FLER NYHETER

En studie i avvikande beteende
En studie i avvikande beteende

Lekfulla schimpanser, trötta älgar och hungriga tigrar.

Läs mer »

Blivande studenter med blandade känslor
Blivande studenter med blandade känslor

Nedräkningen är på sluttampen och studenten närmar sig med stormsteg.

Läs mer »

Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet
Gymnasiearbete med fokus på anställningsbarhet

Gymnasiearbete, 100 poäng, är en obligatorisk kurs på samtliga gymnasieprogram i Sverige.

Läs mer »

Man är mer självständig än man tror
Man är mer självständig än man tror

Varberg: Att flytta hemifrån för att studera på annan ort kan vara skrämmande och läskigt, men också...

Läs mer »